Naslovna   |  Dešavanja   |  Oglasi   |  Cene   |  Vreme   |  Linkovi   |  RSS    |  Login

   Naslovna---Vinogradarstvo---Radovi u vinogradu posle berbe

Pretraga:

Traži
VESTI::
Agroekonomija
Zaštita bilja
Stočarstvo
Ratarstvo
Mehanizacija
Povrtarstvo
Voćarstvo
Vinogradarstvo
Ostale teme

Cene na trzištu

Cena; pšenica, kukuruz, soja, jecam, brašno, dubriva...

Sponzori portala

Alltech
Syngenta
Victoria logistic
Galenika Fitofarmacija
Ekopatent
KWS
Agricons t.e.c

Mehanizacija

open will my wife cheat again why women cheat in relationships

Obavezno posetite

Poljoinfo
Lecenje Biljem
U našem ataru
Agrodan
Poljoberza
Agroinfotel
Top Srbija
DAN

Prijatelji sajta

Sokobanja
Novi Sad hotels
WebSrbija
Banja Vrujci
Nekretnine
Vozila.net
Seo optimizacija
Ravnica.info

online how many women cheat website

Kontakt info:

Možete nas kontaktirati na email idstudions@gmail.com


online how many women cheat website

Edit vest

Unesi tag

Radovi u vinogradu posle berbe

Radovi u vinogradu posle berbe

utorak - 04.11.2014

Radovi u vinogradu posle berbeRadovi u vinogradu posle berbe
Obično se misli da se posle berbe vinograda proda grožđe, pravi vino, pije i čeka proleće, ali u stvari tokom perioda novembar – februar se obavljaju veoma bitni poslovi, čijim uspešnim izvršenjem utičemo na rod sledeće godine.

Najbitniji poslovi koji se obavljaju tokom zimskog mirovanja su: zaštita čokota od niskih temperatura, jesenja duboka obrada zemljišta, jesenje đubrenje, rezidba vinove loze. Zaštita čokota od niskih temperatura – je neophodna u mladim zasadima i u područjima gde niske temperature imaju vrednost i oko – 15 °C i niže. Zaštita se sastoji u potpunom ili delimičnom zagrtanju čokota, a otpornost loze zavisi od nakupljanja šećera u jesenjem periodu ( bolje sazrevanje – veća otpornost). U našim uslovima, loza skoro potpuno izmrzava na  – 25 °C do – 30 °C. Zbog toga se u zadnje vreme vrši odabir sorti vinove loze u zavisnosti od rejona ugroženosti (nanje otporne – toplija područja, otporne sorte – kontinentalnije područje, sa jakim mrazevima).

Terapeutske mere ili mere revitalizacije vinograda  - Ove mere se primenjuju nakon pojave ekstremno niskih temperatura i zato se i zovu terapeutske. Sastoje se u odgovarajućoj rezidbi, intezivnoj zaštiti i đubrenju, što treba da doprinese revitalizaciji vegetativnog i rodnog potencijala.   Đubrenje vinograda u zimskom mirovanju  - Zimsko đubrenje vinograda obavlja se u zasadima koji se nalaze u fazi redovne rodnosti.

Zimi se đubri mineralnim đubrivima N:P:K - a. Da bi se utvrdila prava potreba za hranljivim elementima, neophodno je povremeno izvršiti analizu zemljišta. Dobar deo mineralnih materija koje se unose godišnje po 1 ha vinograda, može se zameniti i unošenje na svakih 3 – 4 godine po 10 t/ha dobro zgorelog stajnjaka koji se mora korporirati na veću dubinu prilikom obrade. Stajnjak se može zameniti i odgovarajućom količinom treseta, komposta, glistenjaka i dr.   Duboka obrada zemljišta - Duboka obrada zemljišta obavlja se odmah po završetku vegetacije i to pre pojave zimskih mrazeva.  

Rezidba u rodnim vinogradima - Rezidbu u rodnim vinogradima treba obavljati u periodu mirovanja loze. U našim uslovima, kontinentalne i umereno kontinentalne klime, rezidba se može vršiti tokom zime i u rano proleće, pogotovo ove godine kada je zima problematična, a gde su veći zasadi, ipak se mora rezati tokom celog perioda mirovanja.
Cilj đubrenja tokom perioda eksploatacije vinograda je da se zasnovana plodnost zemljišta održava u zavisnosti od visine prinosa i kvaliteta grožđa. Da bi se to postiglo potrbno je svake treće-četvrte godine uraditi agrohemijsku analizu zemljišta.

Svake godine vinova loza preko prinosa iz zemljišta iznosi značajne količine hranljivih elemenata pre svega azot, fosfor, kalijum i magnezijum pa ako se želi redovan prinos, neophodno je iznete količine hranljivih elemenata vratiti u zemljište. Ako je đubrenje pre sadnje, za vreme sadnje i kod mladog vinograda u potpunosti izvršeno orjentaciono upotrebom 500-700 kg/ha mineralnog PK đubriva, 200-300kg/ha azotnog đubriva i 40-50 t/ha stajnjaka, uz napomenu da se stajnjak unosi u ciklusu 3-5 godina, ishrana vinograda može biti veoma uspešna.

U redovnom đubrenju vinograda značajno je vreme i način đubrenja.Azotna đubriva rasturaju se po celoj površini u vinogradu a zatim se plitkom obradom unose u sloj zemljišta oko 10 cm, početkom vegetacije a najbolje pre cvetanja loze.. Kasna upotreba azotnih đubriva, a naročito ako je azot u amidnom obliku(urea), može da dovede do produženja vegetacije i nedovoljnog sazrevanja loze.Mineralna fosforna i kalijumova đubriva je najbolje unositi u periodu mirovanja loze (novembar-mart), i to putem depozitora, a na dubinu oko 40 cm, ili rasturiti po površini, a zatim dubokim oranjem uneti u sloj zemljišta 25-30 cm. Uvek treba imati u vidu da je koren loze na dubinama većim od 30cm, pa u toj zoni treba obezbediti neophodnu količinu hranljivih elemenata. Značajan momenat je i količina padavina, kako bi se obezbedilo premeštanje hraniva po vertikali.

Radovi u vinogradu posle berbe

Izvor: PSSS Leskovac

Autor: - Nenad Stefanović, dipl.ing.polj.

Dodaj komentar (komentari (0))

Tagovi: 

Vinogradarstvo - Najnovije...

Zaštita vinove loze
Zaštita zasada vinove loze
Vinarija Kiš šampion Portugieser du Monde
Aktuelna zaštita vinove loze u narednom perio
Tri kapi znoja za kap vina
PLAVO prskanje višegodišnjih zasada
Biopreparati za zaštitu bilja
Vino Probus svečano promovisano u rektorsko v
Zaštita vinove loze u fazi intenzivnog razvoj
Aktuelna zaštita zasada vinove loze
BASF predstavio novine u zaštiti voća i vino
Kredit zа nаbаvku novih protivgrаdnih mrežа
15. Dani vina u Rivici
Kompost - Proleće u novembru
Vinogradarsko vinski sektor na „Dunavskom bi

Vinogradarstvo - Najčitanije...

Kod Prokuplja otvorena najveća vinarija na Ba
Kompost - Proleće u novembru
Radovi u vinogradu posle berbe
Rezidba vinove loze – rezidba na zrelo
Program zaštite vinove loze i kriticne faze
Bolesti vinove loze
Pepelnica vinove loze - Uncinula necator
Zaštita vinove loze
BASF predstavio novine u zaštiti voća i vino
Biopreparati za zaštitu bilja
Srpska vina se uspešno vratila na svetsko trž
Kiselost i Alkalnost zemljišta
Vinogradarsko vinski sektor na „Dunavskom bi
Jesenje i prolećno đubrenje vinograda
Cene "proseka" biće veće zbog loše berbe grož

Izdvojeni oglasi

Nema izdvojenih oglasa u ovoj kategoriji

 

 

Tikva, Al Dahra, Clariva, Farma koza, gajenja pilica, SPOS, Tritikale, Zadruga, 100 P plus, 16 16 16 rusko, acrobat, Actara, aflatoksin, AgCelence, agrar, agrarna kasa, Agrarna politika, agrarni budzet, agrarni budžet, Agro forum, Agrobacterium spp., Agrodan, Agrodivo, Agroekološki uslovi, ajvar, amfora, Analiza zemljišta, argentina, Arilje, aronia, Aronia melanocarpa, aronija, aronija sorte, arpadžik, arpadžik, articoka, Asanacija zasada, Asocijacija poljoprivrednika, Asocijacija poljoprivrednika Srbije, Aspergillus, Aspergillus flavus, Atar, Austria, Austrija, avalon, avans, Azerbejdžan, azot, azotno dubrivo, badem, badem, bagrem, bakterioza zelene salate, Bakteriozna plamenjaca, Bamija, banka, BASF, Bayer, beker sejacica, Belexpo, beli glog, Berba kukuruza, berba maline, Berba voća, berza, berza sadnog materijala, bespovratna sredstva, bestrna kupina, bezbedna primena, Bikara, bikovi, Bilje, Biljna proizvodnja, Biljne vrste, biodizel, bioetanol, biomasa, blokada, bobice, bolest breskva,

Svi tagovi...